دستگیری شرور معروف و ۸ متهم دیگر در پرونده نزاع مرگبار جنوب شرق تهران آیتم‌های تعیین شهریه مدارس غیردولتی/ کاهش ساعت کاری معلمان مدارس غیردولتی و بیمه کامل آنها از مهرماه جریمه ورود به محدوده طرح از ۲۸ خرداد تا ۸ تیر حذف می‌شود؟ هشدار هواشناسی درباره استمرار گرما در ۲۷ استان/ لزوم مدیریت مصرف انرژی فردا، آخرین مهلت دریافت کارت کنکور عکس روز ناسا از یک فرورفتگی در مریخ کودکان مبتلا به «ام اس» زودتر پیر می‌شوند مغز انسان هیچ‌وقت پُر نمی‌شود؛ حافظه بی‌مرز، نه محدود شرور معروف تهران بازداشت شد / مهدی ریش کیست؟ دمای خوزستان بالای ۵۰ درجه می‌رود زورگیر فضای مجازی دستگیر شد رگبار و رعد و برق در ۲۱ استان/ خیزش گرد و خاک در ۱۸ استان رئیس قوه قضائیه: دشمن عملیات روانی علیه مردم ایران را با جدیت پیگیری می‌کند جزئیات دستگیری یکی از بزرگ‌ترین قاچاقچیان مواد مخدر/کشف ۶۰ کیلو هروئین و شیشه دستگیری اعضای باند کلاهبرداری اعطای تسهیلات بانکی/ کلاهبرداری از ۲۷۰ شهروند

شاخص هشداردهنده مصرف انرژی در ایران

شاخص شدت مصرف انرژی در ایران به عدد ۰.۲۳۲ رسیده که تقریباً دو برابر میانگین جهانی این شاخص (۰.۱۱۱) است. این شاخص که نسبت مصرف انرژی به تولید ناخالص داخلی را نشان می‌دهد، یکی از مهم‌ترین معیار‌ها برای سنجش میزان بهره‌وری انرژی در کشور‌ها به شمار می‌رود.
تاریخ انتشار: ۰۷:۱۶ - ۲۴ تير ۱۴۰۴ - 2025 July 15
کد خبر: ۲۸۳۵۰۰

به گزارش راهبرد معاصر؛ بر اساس گزارش‌های موجود، بالا بودن شاخص شدت مصرف انرژی در ایران به عوامل متعددی از جمله ساختار صنعتی، شرایط اقلیمی، فرسودگی زیرساخت‌ها و قیمت پایین حامل‌های انرژی نسبت داده می‌شود. در حالی که توسعه نیروگاه‌های جدید به‌ازای هر کیلووات ظرفیت، حدود هزار دلار هزینه دارد، کاهش همین مقدار از مصرف انرژی از طریق اقدامات بهره‌ورانه، تنها صد دلار هزینه در پی دارد. این تفاوت چشمگیر نشان می‌دهد که ارتقای بهره‌وری می‌تواند جایگزینی اقتصادی و پایدار برای توسعه ظرفیت تولید باشد.

این در حالیست که در بخش انرژی کشور، حدود ۱۰۰ میلیارد دلار ظرفیت برای مدیریت در حوزه‌هایی نظیر نفت، گاز، فرآورده‌های نفتی و برق وجود دارد که تاکنون بخش زیادی از آن بالفعل نشده است. همچنین برآورد می‌شود سالانه ۳۵ تا ۴۰ میلیارد دلار صرف یارانه انرژی می‌شود؛ رقمی که در صورت هدایت هدفمند، می‌تواند به عاملی مؤثر در بهینه‌سازی مصرف و افزایش بهره‌وری تبدیل شود.

در این زمینه، طرح‌های مختلفی برای جلوگیری از هدررفت انرژی و اصلاح ساختار اقتصادی برق شناسایی شده است. از جمله این اقدامات، راه‌اندازی صندوق بهینه‌سازی انرژی با همکاری سازمان انرژی‌های تجدیدپذیر و بهره‌وری برق ایران (ساتبا) است که به‌عنوان یک پروژه جامع در حال پیگیری است.

با وجود تدوین این طرح‌ها، تحقق اهداف تعیین‌شده در گروی ایجاد زیرساخت‌های لازم و جذب سرمایه‌گذاری در این بخش خواهد بود، مطابق با برنامه‌های ارائه‌شده از سوی سازمان انرژی‌های تجدیدپذیر و بهره‌وری انرژی برق (ساتبا)، در برنامه هفتم توسعه کاهش ۲۵ تراوات‌ساعت از مصرف انرژی کشور هدف‌گذاری شده که بخش عمده آن (حدود ۲۰ تراوات‌ساعت) مربوط به بخش ساختمان است.

در بخش تولید نیز، شرکت مادرتخصصی تولید نیروی برق حرارتی با اقداماتی از جمله نوسازی واحد‌های فرسوده، تکمیل سیکل ترکیبی نیروگاه‌های گازی و نصب توربین‌های انبساطی در ایستگاه‌های تقلیل فشار گاز به دنبال افزایش راندمان تولید برق است. برآورد‌ها نشان می‌دهد که تنها یک درصد افزایش در راندمان نیروگاه‌های حرارتی می‌تواند به صرفه‌جویی دو میلیارد مترمکعبی در مصرف گاز طبیعی و کاهش سه درصدی در انتشار گاز‌های گلخانه‌ای منجر شود.

گفتنی است آژانس بین‌المللی انرژی‌های تجدیدپذیر (IRENA) نیز در سناریوی جهانی خود تا سال ۲۰۵۰، کاهش مصرف نهایی انرژی از ۷۴۴ به ۳۵۰ اگزاژول را با تکیه بر بهره‌وری انرژی دنبال می‌کند و در این مسیر، ۳۴ درصد از مجموع سرمایه‌گذاری‌ها را به این بخش اختصاص داده است.

کارشناسان معتقدند با توجه به شکاف قابل‌توجه ایران با استاندارد‌های جهانی، تقویت سیاست‌های مدیریت مصرف، ارتقای فناوری و اصلاح ساختار اقتصادی می‌تواند نقش مهمی در کاهش شدت مصرف انرژی و دستیابی به توسعه پایدار ایفا کند. / ایسنا

کلمات کلیدی: انرژی
مطالب مرتبط
ارسال نظر
پرطرفدارترین اخبار
آخرین اخبار